… žafrana na svetu naj bi bila približno 300 ton, največ pa ga bo proizvedel Iran (76%). Nedavno so poročali tudi o njegovi farmakološki aktivnosti in zdravilnih lastnostih. Kot piše Hipokratov spis (pogosto velja za očeta medicine), je žafran čudovito zdravilo za prehlad in kašelj, težave z želodcem, ženske težave, nespečnost, napenjanje in celo srčne težave.

1. Lahko zmanjša tveganje za nastanek raka

Žafran je bogat z dvema glavnima karotenoidoma, in sicer s krocinom in krocetinom. Predklinični dokazi kažejo, da imajo nekateri karotenoidi močan protitumorski učinek. Podatki iz literature kažejo, da bi žafran lahko uporabili kot potencialno kemopreventivno sredstvo proti raku. Čeprav so nekateri podatki prepričljivi, so za bolj natančno oblikovana klinična preskušanja pri ljudeh potrebna ugotavljanja protirakavih učinkov žafrana.

Kot poroča drugo poročilo, čeprav natančen mehanizem protirakavih učinkov žafrana ni jasen, bi lahko imeli vlogo njegovi karotenoidi. Za dokončen zaključek je potrebno več poskusov na ljudeh.

2. Deluje protivnetno

Italijanska študija navaja, da krocetin v žafranu spodbuja možgansko oksigenacijo pri podganah in pozitivno deluje pri zdravljenju artritisa. Ta učinek bi najverjetneje lahko pripisali njegovi antioksidativni aktivnosti. Vendar so bili ti rezultati pridobljeni samo in vitro ali na laboratorijskih živalih in še ne na ljudeh. Ugotovljeno je bilo tudi, da imajo ekstrakti cvetnih listov žafrana kronično protivnetno delovanje. Ta učinek bi lahko pripisali prisotnosti flavonoidov, taninov, alkaloidov in saponinov.

3. Lahko izboljša vid

V študijah na podganah je bilo ugotovljeno, da safranal, sestavni del žafrana, upočasni degeneracijo mrežnice. Spojina bi lahko tudi zmanjšala izgubo fotoreceptorjev palic in stožcev. Zaradi teh lastnosti je safranal potencialno koristen za upočasnitev degeneracije mrežnice.

4. Lahko spodbuja zdravje prebavil

Večina študij na živalih kaže, da žafran kaže antioksidativne, protirakave, protivnetne in antihiperlipidemične učinke pri zdravljenju prebavil. Učinkovitost začimbe pri zdravljenju človeških prebavil pa še ni raziskana in razumljena.

PREBERITE TUDI: Nastanek diabetesa in bolezni srca lahko preprečite s cimetom

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj