In medtem, ko upamo, da se nas vreme usmili z indijanskim poletjem, ne moremo mimo dejstva, da potrebujemo jesensko garderobo. Deževni dnevi so pred nami.

Kateri kosi so najbolj nepogrešljiva oprema zgodnjih jesenskih dni oz. prehodnega vremena?

1. Trenčkot

Klasični trenčkot Burberry, podaljšan model, foto: net-a-porter

Eden najbolj vsestransko uporabnih kosov. Oblečete ga lahko na elegantne poslovne hlače; ozko krilo; mini oblekico ali kakršenkoli džins. Skratka, kos, pri katerem niti ni treba razmišljati, ali ‘paše poleg’.

Enako velja za čevlje – izvrstno se poda na sandale; salonarje špičake; gležnjarje z visoko ali nizko peto; motoristične škornje in vse vmes.

Idealno je, da je v kaki čim bolj nevtralni barvi, da je kombiniranje res ‘foolproof’. V uredništvu Planeta Lepote priporočamo odtenke kot so peščena (bež); kamelja; temno modra; črna; olivno zelena. Tudi umazano roza ali ‘powder pink’ je lahko izvrstna izbira.

Trenčkoji Burberry v klasičnih, nevtralnih barvah:

Njegova odlika je, da če je narejen kakovostno in iz kakovostnega materiala (priporočamo, da tu ne varčujete, saj ga boste lahko nosile leta in leta – gre namreč za klasičen kos, ki ne gre nikoli iz mode), vas bo ščitil tudi pred dežjem. Pred nalivom sicer ne, nekaj kapelj pa mora prenesti brez težav in sledov in vi ostati suhi.

Na voljo so v raznih dolžinah; od klasičnega, ki je dolžine do malo nad koleni; do malce daljšega tik pod koleni; dolgega skoraj do gležnjev in kratkega, ki je le malce daljši od klasičnega suknjiča. Priporočamo, da v dvomu raje vzamete malce daljšega, saj imate namesto krajšega suknjič ali usnjeno jakno. Velja tudi preprosto pravilo, da je daljši bolj eleganten kot krajši, ki spominja skorajda na malce bolj športno jakno.

2. Suknjič

Klasilčen črn suknjic Armani, foto: net-a-porter

Naslednji kos, za katerega velja praktično enako kot za trenčkot, je klasični suknjič. Zadnja leta so sicer modni malce večji, ‘oversized’, a ne glede na to, je to kos, ki sodi med obvezne ali klasične kose garderobe, ki bi morala biti v omari vsake ženske.

Ker gre za klasični kos, ki ga nosimo leta in leta, je tudi za tega priporočljivo, da kupimo kakovostnega, saj nam bo dolgo in dobro služil. Izberite kakovostne blagovne znamke, ki uporabljajo dobre, naravne materiale in so ustrezno krojeni. Suknjič se mora v celoti in popolnoma prilegati vašemu telesu, saj popravki načeloma niso možni (četudi poskušamo, se kaj hitro sprevržejo v ‘pokvarke’).

Najbolj se vam splača počakati na razprodaje in si takrat nabaviti suknjič v dveh ali treh osnovnih barvah (črna, temno modra, bež …) po dostopni ceni. To so res dolgoročne naložbe in nosili ga boste lahko na vsa oblačila in za vse priložnosti.

3. Usnjena jakna

Klasična motoristična usnjena jakna Valentino, foto: net-a-porter

Ne glede na to, ali se odločite za jakno iz pravega ali umetnega usnja, je to kos, ki nas lahko spremlja tekom celega leta, najbolj nepogrešljiv pa je prav v prehodnem poletno-jesenskem in spomladanskem obdobju. Bi pa ob nakupu plastične jakne (kar umetno usnje je) veljalo upoštevati dejstvo, da če kupimo kakovostno jakno iz pravega usnja, nam ta služi dolga leta; medtem ko so iz umetnega ‘usnja’ zelo potrošna roba. S tem ustvarjamo nove in nove odpadke, kar ne koristi ne okolju, ne ljudem, ne živalim.

Pri nakupu je potrebno upoštevati kakovost usnja in dober kroj. Ker gre za kos, ki ga bomo dolgo in veliko nosili, je bolje, da je malo bolj klasičen in se izognemo pretirano trendovskim modelom, saj bodo najkasneje po dveh letih obležali v omarah (se še spominjate ‘usnjenih’ kajen, ki so bile tako zelo modne preteklo leto – polne vezenin z rožami? Letos jih ne vidimo več na nikomer, torej smo stran vrgli denar in ustvarili nepotreben odpadek).

Najbolj preverjena kosa sta klasični motoristični model in klasični ženski in moški (ženski je le malce teljiran, moški v osnovi bolj raven). Oba lahko nosite na vse, tako kot že omenjena trenčkot in suknjič; vse čevlje in vse spodnje dele oblačil.

PREBERITE TUDI: 16 kosov, ki bi jih vsaka ženska morala imeti v svoji omari

Foto: Pinterest

3 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj