… zdravil temveč tudi naših misli. Ugotovili so namreč, da zgolj prepričanje, da smo dobro in dovolj spali, povzroči, da dejansko bolje funkcioniramo tekom dneva.

V raziskavi, objavljeni v Journal of Experimental Psychology, so raziskovalci študentom z napravo navidezno izmerili, koliko časa spali v REM fazi (faza spanja, v kateri si zares odpočijemo) in eni skupni rekli, da so bili nadpovprečno dolgo v REM fazi, drugi skupini pa da so bili podpovprečno. Nato so dali obema skupinama v reševanje test. Rezultati so pokazali, da ne glede na to, kako dobro so študentje spali, so se tisti, ki so mislili, da so dobro spali, na testu tudi bolje odrezali.

In kako lahko sami sebe pretentamo s pomočjo placebo učinka?

Lagajte si

Čeprav niste dobili vsaj 7 ur spanca, se skušajte osredotočiti na to, koliko ste spali in ne na manjkajočo uro. Če si boste govorili, da se počutite spočiti, namesto da jamrate, kako utrujeni ste, bo vaš dan lahko veliko bolj uspešen in produktiven. Lagajte si za pozitivne učinke!

Postanite bolj fit

V malce nenavadni študiji placebo efekta in fitnesa so ugotovili, da so ljudje, ki so jim rekli, da so vsak dan telovadili, postali bolj zdravi kljub temu, da svojih rekreativnih navad niso spreminjali. V enem mesecu so v povprečju izgubili kilogram odvečne telesne teže, znižali krvni tlak in odstotek telesne maščobe. To naj seveda ne postane vaš izgovor za negibanje, a v obdobjih, ko iz utemeljenih razlogov zares ne morete, si lahko koristite, če si predstavljate, da ste tekom dneva fizično aktivni.

Bodite srečni

Pozitivno razmišljanje je podaljšana roka placebo učinka in ima celo vrsto pozitivnih vplivov. Bodite optimistični, namesto da se osredotočate na negativno in tako se boste iz dneva v dan bolje počutili. Ena izmed tehnik,ki vam lahko pomagajo: ustvarite ‘optimistični kolaž’. Nanj nalepite fotografije stvari in dogodkov, ki se jih veselite (npr. sanjske počitnice, hiša, partner …), in ga nalepite nekam, kjer ga boste imeli pogosto pred očmi – npr. poleg ogledala v kopalnici, v službi na steno nasproti delovne mize ali pa si naredite kolaž na namizju računalnika.

PREBERITE TUDI: Placebo ne deluje le v naših glavah

1 komentar

  1. “so ljudje, ki so jim rekli, da so vsak dan telovadili, postali bolj zdravi kljub temu, da svojih rekreativnih navad niso spreminjali. V enem mesecu so v povprečju izgubili kilogram odvečne telesne teže, znižali krvni tlak in odstotek telesne maščobe” … OMG, neverjetno. 🙂

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj