Manekenstvo je sanjski poklic mnogih deklet in žensk, lepotni standardi pa se, tako kot modni trendi, neprenehoma spreminjajo. In manekenke so obrazi, ki predstavljajo blagovne znamke; manekenke so muze, ki navdihujejo modne urednike, umetnike, fotografe, ljubitelje mode in kupce. In tekom zgodovine so sodelovale pri ustvarjanju lepotnih standardov ali pa pri njih rušenju.

Dandanes imajo večji vpliv kod kdajkoli poprej, večinoma tudi s pomočjo družbenih medijev. Ikone ulične mode; aktivistke in muze imajo moč vpliva na vse. Katere so tiste, ki so od šestdesetih let dalje, ko se je poklic manekenstva začel uveljavljati, imele največji vpliv na modo in lepotne standsarde?

Penelope Tree

Ko jo je pri rosnih 13-ih fotografirala Diane Arbus, je Penelope Tree s svojim unikatnim videzom do popolnosti predstavljala klimo Anglije v šestdesetih letih, kar ji je zagotovilo mesto v vrhuncu sveta mode.

Twiggy

Poimenovana po svoji drobceni postavi in poznana po svojem androgenem videzu je bila Twiggy ena izmed prvih manekenk s svetovnim slovesom. Postavila je standarde lepote za naslednjih nekaj let.

Veruschka

Nemška manekenka je uspela v šestdesetih letih in na vrhuncu svoje kariere že takrat zaslužila tudi po 10.000 dolarjev na dan. Blondinka, visoka kar 190cm, je bila ena najbolj zaželenih manekenk tistega časa.

Lauren Hutton

Po tem, ko so ji svetovali, naj si popravi razmak med zobmi, za kar se ni odločila, je Lauren Hutton na začetku svoje kariere pogosto skušala skriti svojo napako. Kmalu pa je razmak med zobmi postal njen zaščitni znak, ki je poudaril njeno osebnost in unikaten videz.

Jerry Hall

Prvič so jo odkrili na plaži v Saint Tropezu in dolgi blond lasje in še daljše noge so postali zaščitni znak Jerry Hall. Je ena najpogosteje fotografiranih manekenk v modni industriji.

Iman

Somalsko manekenko, ki je bila poznana le po svojem imenu, je odkril ameriški fotograf Peter Beard. Bila je ljubljenka modnih kreatorjev Yves Saint Laurent in Thierry Mugler, ki sta ji dala samozavest, da je spremenila standarde mode.

Cindy Crawford

Prvo ime supermanekenk devetdesetih, Cindy Crawford, je imela svoj zaščitni znak: lepotno piko nad ustnico. Na začetku so jo, kot Lauren Hutton, prepričevali, naj jo odstrani in ker ni hotela, so ji jo računalniško odstranjevali. Kasneje je postala še enkaj, kar jo je ločevalo od drugih in doprineslo k njeni svetovni prepoznavnosti in slovesu. Tekom svoje kariere se je pojavila na preko 400 naslovnicah modnih revij.

Heidi Klum

Od devetdesetih dalje je bila Heidi Klum manekenka, ki zmore vse. Lansirala je kolekcije izdelkov; zaigrala na TV in v filmu. Bila je prva nemška manekenka, ki je postala angelčica Victoria’s Secret ter dokazala, da je izjemno nadarjen ‘multi-tasker’, ko je bila leta 2008 in 2013 nominirana za nagrado z Project Runway.

Leta 2005 je povzročila zavist žensk s celega sveta, ko je nastopila na modni reviji Victoria’s Secret manj kot dva meseca po porodu.

Linda Evangelista

Ena izmed originalnih petih supermodel0v devetdesetih je bila dolga leta obraz kozmetične hiše L’Oréal Paris. Bila je tudi manekenka, ki je na vrhuncu dobe supermodelov izjavila, da zjutraj ne vstane iz postelje za manj kot 10.000 dolarjev na dan. Kanadčanka z nenavadnim videzom je začela kariero pri 18-ih in zaradi odločnega značaja in kameleonskega videza zelo hitro uspela.

Elle Macpherson

Slavna Avstralka, ki je imela vzdevek ‘The Body’, je krasila naslovnico Sports Illustrated Swimsuit Issue rekordnih petkrat in se sprehajala po modnih pistah vseh vodilnih modnih kreatorjev, med njimi Ralph Lauren, Azzedine Alaia, Donna Karan in Calvin Klein.

Naomi Campbell

Odkrili so jo pri 15-ih letih in postala je ena najuspešnejših manekenk osemdesetih in devetdesetih. Bila je tudi prva temnopolta manekenka, ki je bila na naslovnicah Vogue Paris in Vogue Velike Britanije.

Kate Moss

Angleški supermodel so odkrili leta 1988 pri 14-ih letih. Odkrila jo je Sarah Doukas, ustanoviteljica agencije Storm Model Management, na letališču JFK v New Yorku. Veliki preboj je dosegla leta 1993, ko jo je za svojo kampanjo spodnjega perila najel Calvin Klein. Visoka skromnih 170 cm, kar je v svetu mode sicer nesprejemljivo, je postala ena najuspešnejših manekenk vseh časov.

Alek Wek

Odkrili so jo v Londonu leta 1995. manekenke in južnega Sudana je bila zaslužna za spremenjen pogled na lepoto v modni industriji.

Gisele Bündchen

Ena izmed prvih brazilskih manekenk, ki je dosegla mednarodni sloves, Gisele Bündchen, je ostala na vrhu modne lestvice in ena najvplivnejših manekenk kar 20 let. Pogodba z Victoria’s Secret ji je pomagala, da je postala ena najbolj uspešnih manekenk vseh časov.

Liya Kebede

Etiopijska lepotica Liya Kebede se je zapisala v zgodovino leta 2003, ko je postala prva temnopolta manekenka, ki predstavlja kozmetično hišo Estée Lauder. Odkrili so jo, ko je bila še v šoli in tekom svoje modne kariere je sodelovala z vsemi najbolj znanimi modnimi oblikovalci in se pojavila na naslovnicah nešteto modnih revij, vključno z Vogue Paris, ki je manekenki posvetil celo celotno izdajo.

Karlie Kloss

anekenka z eno izmed najbolj unikatnih hoj v svetu mode je s svojo kariero začela pri 14-ih letih. Karlie Kloss je že v svoji debitantski sezoni nastopila na kar 64 modnih revijah in je postala ena izmed sodobnih Insta-manekenk.

Liu Wen

Ko je Liu Wen leta 2009 postala prva kitajska manekenka, ki je nastopila na modni reviji Victoria’s Secret, le leto dni kasneje pa prva Kitajka, ki je postala obraz Estée Lauder.

Edie Campbell

Britanska manekenka, ki spominja na videz šestdesetih, je postala popolna sodobna muza za nekatera največja imena modne industrije, med drugimi fotografa Maria Testina ter oblikovalcev Karla Lagerfelda in Christopherja Baileya.

Daphne Groeneveld

Po tem, ko so jo odkrili v veleblagovnici, je mlada Nizozemka hitro postala ljubljenka vodilnih modnih imen kot so Tom Ford, Chanel in Christian Dior. Njen nenavadni videz ji je prinesel nastope v številnih kampanjah in naslovnice nešteto modnih revij.

Lindsey Wixson

Zaščitni znak Lindsey Wixson so njene polne ustnice srčaste oblike, zaradi katerih je eden najbolj prepoznavnih obrazov v svetu mode. Z manekenstvom je začela leta 2009 – potem, ko jo je zavrnila vrsta najbolj prepoznavnih modnih agencij, trdeč, da se njen videz ne bo obnesel ne na fotografijah, ne na modnih revijah. Njena kariera se je začela, ko jo je osebno izbral sam Steven Meisel za italijanski Vogue na podlagi njenega videa, objavljenega na models.com.

Cara Delevingne

Zaslužna za vrnitev močnih, košatih obrvi, je Cara Delevingne začela modno kariero pri rosnih 10 letih v editorialu za Vogue Italia, ki ga je posnel Bruce Weber. Bila je ena prvih manekenk družbenih medijev in postala ena najbolj uspešnih in prepoznavnih manekenk, ki se je v zadnjih letih nadvse uspešno podala v igralske vode.

Gigi Hadid

Ko jo je kot komaj 2-letno punčko odkril Paul Marciano za modno znamko Guess, se je Gigi vrnila v svet mode, ko je dokončala šolo. Kalifornijka, sicer hči nekdanje manekenke in zvezdnice resničnostnega šova Yolande Foster, je zaslužna, da se je v svet mode spet vrnilo malce ženstvenih oblin.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj