… pokazala, da imata zelo velik vpliv na uspešnost in dolgotrajnost zakona oz. zveze moževa prijaznost oz. prilagodljivost ter njegovo zdravstveno stanje. To dvoje je namreč ključno za preprečevanje konfiktov med partnerjema pri starejših parih, ki so že dolgo skupaj, je pokazala raziskava, opravljena na univerzi v Chicagu.

Raziskovalci tako poročajo, da so te karakteristike morda tako pomembne zaradi drugačnih pričakovanj žensk in moških v dolgotrajnih razmerjih. "Ženske so poročale o več konfliktih, če je bil njihov partner slabega zdravja. Če je ženska slabšega zdravja, to ni imelo vpliva na kakovost odnosa," je povedal vodilni avtor raziskave James Iveniuk z oddelka za sociologijo. Študija je bila izvedena med 953 heteroseksualnimi pari, starimi med 63 in 90 let, ki so bili poročeni ali v zunajzakonski skupnosti.

Iveniuk in soavtorji raziskave so odkrili veliko razlik med spoloma, ko so raziskovali osebnostne lastnosti, med drugim pri odprtosti za nove izkušnje, uvidevnost, ekstravertiranost, prijaznost, toleranca in anksioznost, dodali pa so še pozitivnost kot željo osebe, da bi bila videna v pozitivni luči. Žene moških, ki so bili bolj pozitivni, so poročale o manj konfliktih in boljšem sožitju. Poleg tega so ugotovili tudi, da so se ženske moških, ki so sami sebe opisali kot nevrotične ali ekstrovertirane, pogosteje pritoževale jnad kakovostjo odnosa. V primerih, kjer so se ženske opisale kot nevrotične, pa so moški zaskrbljenost žensk dojemali kot bolj 'ženskemu spolu primerno' in poročali o večji kritičnosti in zahtevnosti njihovih žensk, a hkrati tudi o večji čustveni podpori.

Raziskovalci so povedali tudi, da so stopnjo konfliktov v raziskavi merili s pomočjo vprašanja "Koliko vam gre vaš partner na živce?" Nesoglasja niso bila nujno prepiri ali nasilje, temveč predvsem kritiziranje partnerja, preveč zahtev ali pa je partner drugemu preprosto 'šel na živce'. Že več predhodnih raziskav je pokazalo vpliv stanja odnosa na zdravje, v prihodnjih raziskavah pa bodo preučili, ali malo konfliktov v partnerskih odnosih poleg odsotnosti frustrirajočih dejavnikov kot so npr. slabo zdravstveno stanje in negativnost zahteva tudi boljše ravnovesje čustvene odgovornosti med partnerjema.
Raziskava je bila objavljena v strokovni reviji Journal of Marriage and Family.

Foto: bodyleadership.com.au

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj