Izbira imena za novo ustanovljeno podjetje ni nikoli lahka naloga, internet pa je vso stvar še malo otežil. Vsako podjetje danes namreč potrebuje spletno predstavitev.

Zato je priporočljivo, da še preden se dokončno odločite za ime podjetja, hkrati preverite tudi razpoložljivo domeno na internetu. Prav tako morate premisliti, kaj se bo zgodilo z imenom v prihodnje, v primeru, da se bo podjetje skozi leta še razširilo.

Na primer, če začnete s specializiranim podjetjem za oblikovanje logotipov, bi ime Logotip povsem ustrezalo. Kaj pa bi se zgodilo, če bi svojo dejavnost razširili tudi na druga področja spletnega oblikovanja, programiranja itd? Potem bi morali celotno podjetje preimenovati ali pa vzpostaviti povsem nov oddelek ali divizijo z lastnim imenom in celostno grafično podobo.

Poleg tega lahko skozi leta ime izgubi na svoji močni konotaciji. Besede, ki jih vaše ime vsebuje, lahko postanejo del vsakdanjika, del trenutnega prostora in časa. Ali lahko sploh zaobidemo ta problem? Ni še konec: ob izbiri imena se bo našlo veliko posameznikov, ki bodo postregli le z negativnimi kritikami. Ne obremenjujte se s takimi, dokler njihovo nerganje ne temelji na čem konkretnem. Na srečo večini ljudi ime podjetja ne pove veliko in dokler nimajo s sabo storitvijo ali produktom slabih izkušenj, ne bodo širili negativnih informacij.

Če iščete novo sveže ime za vaše podjetje pa ne najdete primernega, pobrskajte po internetu, mogoče pa boste dobili navdih. Ali pa izkoristite to brskanje za učenje. Poiščite najboljše in najbolj učinkovite logotipe in njihova imena – Googlov brskalnik bo za to že zadostoval. Vzemite si dovolj časa, predno se boste odločili svojo blagovno znamko.

Sprejmite mnenja drugih, če je le mogoče tistih, ki bodo pri vašem projektu tudi sodelovali. Sprejmite nasvete oglaševalcev in oblikovalcev. Ne pozabite: ko bo ime izbrano, ga boste kasneje zelo težko spremenili. Odgovorite si na pomembna vprašanja: “Zakaj to ime?”, “Zakaj ne katero drugo?”, “Zakaj je to bolj učinkovito?”, “Kakšne občutke imam, ko preberem to ime?”

Osebno in korporativno

Podjetje kot je npr. Dell, je dobilo ime po ustanovitelju Michealu Dellu. Po drugi strani pa Microsoft nima nobene veze z imenom Bill Gates. Če želite uporabiti svoje ime v nazivu podjetja, je to povsem vaša izbira, odvisno je le, kako dobro boste to lahko promovirali.

Nekateri menijo, da ima poimenovanje podjetja po svojem imenu nekaj opraviti z egom, medtem k drugi verjamejo, da mora ime izžarevati nek sinonim za uspešno idejo. In seveda je odvisno tudi od imena, ki ga imate. Nič ni narobe s tem, da se skrijete za vašo celostno grafično podobo, če se ne želite izpostavljati.

Če ste v svoji branži že izgradili lastno ime in veljate za uglednega strokovnjaka, si lahko z lastnim imenom prihranite veliko časa, saj boste tako rekoč svoje ime le nadgradili z blagovno znamko. Obstajajo pa tudi ljudje, ki svojega osebnega ugleda ne bi izpostavljali v imenu podjetja, za katerega niso prepričani, da bo uspešno. Odločitev je izključno vaša.

Razvoj korporativnega imena

Predvidimo, da za ime podjetja ne boste uporabili vašega lastnega imena. Kakšna imena pa še lahko izberete?

Moderno izmišljeno ime

Uporaba besedne zveze ali besede, ki v jeziku še ne obstaja. Kodak je takšen pimer. Kot prednost si lahko štejete, da najbrž ne boste imeli težav z zakupom domene ali novo blagovno znamko. Hkrati pa takšna imena tudi oblikovalcem omogočajo veliko kreativnih možnosti za oblikovanje logotipov.

Poljubno ime?

Poljubna imena so lahko katerekoli besede ali besedne zveze, ki nimajo neposredne povezave z glavnim proizvodom podjetja, pač pa gre največkrat za prenesen pomen. Google na primer je izraz za matematično vrednost, Yahoo je način jodlanja. Če si lahko izmislite takšno ime, katerega domena je še vedno odprta, le! Ugotovili boste, da je večina takšnih imen že zasedena. Zakaj? Ker so učinkovita in oblikovalcem dajejo proste roke pri oblikovanju.

Sugestivno ime?

Sugestivno ime nakazuje le na del podjetja ali produkta. Na primer, ime Mustang, predstavlja hitrost avtomobila, medtem ko je ime Cheetah opredeljuje hitrost in učinkovitost hkrati. Če razmišljate o uporabi sugestivnega imena za svoje podjetje, boste verjetno morali uporabiti stavek in ne le eno besedo.

Opisno ime?

To so imena, ki neposredno povedo, kaj podjetje običajno dela. Na primer: Ženitna posredovalnica Date, Avtopralnica Marko Novak s.p.. Takšna imena velikokrat bolje služijo za manjša podjetja ali samostojne podjetnike. Za večja podjetja pa niso najbolj primerna.
Katerokoli smer boste izbrali, boste ugotovili, da je veliko dobrih imen že zasedenih. Edini nasvet, ki preostane, je, da bodite kar se le da kreativni.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj