Številna zelišča in začimbe lahko pomagajo izboljšati zdravje in delovanje vaših možganov. Nekatera od teh zelišč in začimb so preučevali zaradi njihovega vpliva na Alzheimerjevo bolezen, pri drugih pa so preverjali njihov splošni vpliv na kognicijo (tj. miselno delovanje ali proces, ki je vključen v razmišljanje, razumevanje, učenje in pomnjenje).

V nadaljevanju si oglejte zelišča oz. začimbe, za katere je bilo v znanstvenih študijah ugotovljeno, da ugodno vplivajo na možgane.

Žajbelj

Žajbelj še zdaleč ni odličen le za grgranje ob prehladu. Je odlično zelišče za spomin, ki ima številne koristi za možgane. Žajbelj, začimba, ki je znana po svojem ostrem vonju, izboljša tudi kognitivne sposobnosti in pomaga pri zdravljenju Alzheimerjeve bolezni. Pregled raziskav, objavljen leta 2017, namreč kaže, da žajbelj vsebuje spojine, ki so lahko koristne za kognitivne in nevrološke funkcije.

Kurkuma

Kurkuma je začimba, ki se že dolgo uporablja v ajurvedi. Vsebuje kurkumin, ki ima antioksidativne in protivnetne učinke (dva dejavnika, ki lahko koristita zdravju možganov in splošnemu zdravju).

Raziskave kažejo, da lahko kurkuma izboljša zdravje možganov in prepreči Alzheimerjevo bolezen, saj očisti možgane beta-amiloida (beljakovinski fragment). Znano je, da se beta-amiloid kopiči v možganskih oblogah, povezanih z Alzheimerjevo boleznijo. Poleg tega lahko kurkuma ščiti zdravje možganov z zaviranjem razpada živčnih celic v možganih.

Kurkumo v obliki prehranskega dopolnila dobite tukaj.

Ginko Biloba

Ginko biloba se v TKM že dolgo uporablja za zdravljenje demence in je v tradicionalni kitajski medicini (TKM) splošno razširjeno zdravilo, ki je dobro znano po svojih koristnih učinkih. Ginko biloba naj bi deloma pomagal izboljšati kognitivne funkcije s spodbujanjem krvnega obtoka in pospeševanjem pretoka krvi v možgane.

Čeprav so raziskave o ginku bilobi dale mešane rezultate, obstaja precej dokazov, da lahko to zelišče izboljša kognitivne funkcije pri ljudeh z Alzheimerjevo boleznijo ali blago kognitivno motnjo.

Poleg tega pregled raziskav, objavljen v reviji Journal of Alzheimer’s Disease leta 2015, kaže, da je izvleček ginka bilobe, imenovan EGb761, lahko še posebej koristen pri upočasnjevanju upadanja kognicije pri bolnikih, ki imajo poleg kognitivnih motenj in demence tudi nevropsihiatrične simptome.

Nevropsihiatrični simptomi, ki so glavna značilnost Alzheimerjeve bolezni in demence, vključujejo depresijo in druge nekognitivne motnje. Ginko v obliki prehranskega dopolnila dobite tukaj.

Ashwagandha

Po podatkih pregledne študije, objavljene leta 2010, je bilo ugotovljeno, da še ena ajurvedska rastlina, ašvaganda, v predhodnih raziskavah zavira nastajanje beta-amiloidnih oblog. Poleg tega predhodne študije kažejo, da lahko ashwagandha koristi možganom z zmanjševanjem oksidativnega stresa (dejavnika, ki lahko prispeva k razvoju in napredovanju Alzheimerjeve bolezni).

Ašvagando v obliki kapsul dobite tukaj.

Korejski ginseng

Še eno ajurvedsko zelišče, ašvaganda, naj bi po podatkih pregledne študije, objavljene leta 2010, v predhodnih raziskavah zaviralo nastajanje beta-amiloidnih plakov. Poleg tega študije kažejo, da lahko ashwagandha koristi možganom z zmanjševanjem oksidativnega stresa (dejavnika, ki lahko prispeva k razvoju in napredovanju Alzheimerjeve bolezni).

Ginseng je eno najboljših zelišč za spomin zaradi svoje potencialne sposobnosti preprečevanja izgube spomina in zmanjševanja s starostjo povezanega upadanja spomina. Ženšen, ki je ena najbolj priljubljenih rastlin v zeliščni medicini, vsebuje protivnetne kemikalije, imenovane ginsenozidi.

Glede na pregled, objavljen leta 2018, so znanstveniki v preliminarnih laboratorijskih študijah opazili, da ginsenozidi lahko pomagajo zmanjšati raven beta-amiloida v možganih. Močno formulo korejskega ginsenga dobite tukaj.

Gotu kola

V sistemih alternativne medicine, kot sta ajurveda in TKM, se gotu kola že dolgo uporablja za izboljšanje duševne jasnosti. Izsledki raziskav kažejo, da lahko to zelišče pomaga možganom tudi z bojem proti oksidativnemu stresu. V predhodni študiji, objavljeni v reviji Clinical and Experimental Pharmacology & Physiology leta 2003, so na primer testi na podganah pokazali, da gotu kola zavira oksidativni stres, povezan z Alzheimerjevo boleznijo, in izboljša kognitivne funkcije.

Gotu kolo dobite tukaj.

Melisa

Melisa, zelišče, ki se pogosto uživa v obliki čaja in se pogosto uporablja za lajšanje tesnobe in nespečnosti, lahko pomaga izboljšati tudi kognitivne funkcije. Raziskave kažejo, da je to lahko odlično zelišče pri izgubi spomina.

V študiji, objavljeni v reviji Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry leta 2003, je 42 bolnikov z blago do zmerno Alzheimerjevo boleznijo štiri mesece jemalo placebo ali izvleček melise. Ob koncu študije se je pri tistih, ki so prejemali meliso, kognitivne funkcije bistveno bolj izboljšale (v primerjavi s tistimi, ki so prejemali placebo).

Meliso v obliki čistih kapsul brez polnil dobite tukaj.

Levja griva

Študije kažejo, da levja griva vsebuje spojine, ki spodbujajo proizvodnjo živčnega rastnega faktorja (NGF), ki pomaga pri rasti možganskih celic ter lahko izboljša spomin in zbranost. Laboratorijske raziskave tudi kažejo, da lahko levja griva pomaga pri rasti in obnovi živčnih celic po travmatski poškodbi možganov, kot je možganska kap.

Druga študija je vključevala dve skupini 50- do 80-letnikov z blago kognitivno motnjo. Ena skupina je 16 tednov trikrat na dan jemala 250-miligramske tablete s suhim prahom levje grive. Druga skupina je enako dolgo prejemala placebo (dodatek brez aktivne sestavine). Rezultati so pokazali, da so tisti, ki so jemali levjo grivo, dosegli boljše rezultate na kognitivnih testih kot tisti, ki je niso jemali. Po prenehanju uživanja levje grive so se rezultati testov prve skupine poslabšali.

Levja griva v obliki kapsul brez polnil in v obliki prahu.

Bacopa Monnieri

Številne klinične študije so pokazale izboljšanje verbalnega učenja, odloženega priklica besed, pridobivanja spomina in zmanjšanje anksioznosti z uporabo bakope. Opisali so jo kot pomirjujočo kognitivno učinkovino. Triterpenoidni saponini naj bi bili odgovorni za večino farmakoloških učinkov zelišča. Bacopo v obliki čistih kapsul brez polnil dobite tukaj.

PREBERITE TUDI: Kaj so nootropiki? Spoznajte 5 najučinkovitejših naravnih

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj