Trije najpomembnejši izsledki

  1. V hrani se nahaja veliko veliko fungicidov, ki motijo delovanje človeškega hormonskega sistema.
  2. Letos je 75 odstotkov neekoloških pridelkov in 95 odstotkov izdelkov na seznamu onesnaženih s pesticidi.
  3. Skoraj 65 odstotkov vzorcev sadja in zelenjave na seznamu ‘čistih’ ni imelo zaznavnih ostankov pesticidov.

Visoka vsebnost škodljivih snovi

Neekološki pridelki so polni fungicidov, ki škodujejo človeškemu hormonskemu sistemu, ugotavljajo pri EWG za leto 2024.

V sadju in zelenjavi iz EWG-jevega seznama ‘umazanih’ (Dirty Dozen™) – sestavnega dela Vodnika za kupce, ki opredeljuje 12 neekoloških ali konvencionalnih svežih pridelkov z največ pesticidi – so bile štiri od petih najpogosteje odkritih kemikalij fungicidi fludioksonil, piraklostrobin, boskalid in pirimetanil.

Dva od teh pesticidov, fludioksonil in pirimetanil, imata tudi najvišje povprečne koncentracije od vseh pesticidov, ki so bili uvrščeni na seznam ‘umazanih’. Oba fungicida sta endokrina motilca, ki najbolj škodujeta moškemu reproduktivnemu sistemu.

Tudi drugi fungicidi so povezani s podobnimi škodljivimi vplivi na zdravje – številni drugi pa še niso bili ustrezno raziskani, a so kljub temu v uporabi.

Letos je EWG ugotovila, da je bilo 75 odstotkov vseh vzorčenih konvencionalnih svežih proizvodov z ostanki potencialno škodljivih pesticidov. Pri izdelkih, uvrščenih na seznam umazanih, pa je pesticide vsebovalo kar 95 odstotkov vzorcev.

V publikaciji EWG 2024 ‘Shopper’s Guide to Pesticides in Produce’ so analizirani podatki testov, ki sta jih opravila ministrstvo za kmetijstvo in uprava za hrano in zdravila na 47.510 vzorcih 46 vrst sadja in zelenjave.

Ameriško ministrstvo za kmetijstvo vzorce pridelkov pred testiranjem olupi ali očisti in opere, medtem ko FDA najprej odstrani le umazanijo. Tudi po teh korakih so testi agencij še vedno odkrili sledi 254 pesticidov v vsem testiranem sadju in zelenjavi – od tega jih je bilo 209 na pridelkih s seznama ‘umazanih’.

Zato je v priročniku EWG ‘Shopper’s Guide to Pesticides in Produce’ vključen tudi seznam Clean Fifteen™, seznam sadja in zelenjave z zelo nizko vsebnostjo ostankov pesticidov ali brez njih.

EWG potrošnikom, ki iščejo sveže pridelke z nizko vsebnostjo ostankov pesticidov, priporoča, da kupujejo ekološke različice izdelkov z EWG-jevega seznama umazanih in ekološke ali neekološke različice pridelkov s seznama Clean Fifteen. Veliko ekoloških in čistih petnajstih izdelkov je na voljo tudi med zamrznjenimi živili.

Fungicidi najbolj prisotni

Štirje od petih pesticidov, ki so najpogosteje na seznamu umazanih, so fungicidi: fludioksonil, piraklostrobin, boskalid in pirimetanil.

Fungicidi se uporabljajo na sadju in zelenjavi za preprečevanje ali uničevanje glivičnih bolezni, kot je pepelasta plesen. Pogosto jih uporabljajo po spravilu pridelka, da na poti na trg ohranijo pridelke brez plesni. Zato so koncentracije fungicidov v nekaterih vzorcih verjetno tako visoke – višje od koncentracij drugih pesticidov, ki so bili uporabljeni le v rastni sezoni.

Čeprav morebitna škodljivost fungicidov za zdravje ljudi ni tako dobro raziskana kot pri drugih pesticidih, se pojavljajo dokazi, da lahko številni pogosto uporabljeni fungicidi motijo hormonski sistem. Ti štirje niso nobena izjema, čeprav je za vse potrebno več študij, da bi razumeli, kakšno tveganje predstavljajo za ljudi, zlasti za otroke.

Izsledki raziskav

Študije o fludioksonilu so pokazale, da lahko deluje podobno kot estrogen in poveča razmnoževanje celic raka dojk. Prav tako lahko škoduje moškemu reproduktivnemu sistemu. Fludioksonil je bil najden na 90 odstotkih breskev in skoraj 30 odstotkih vzorcev ‘umazanih’.

Pirimetanil je povezan z motnjami v delovanju ščitnice in lahko blokira androgene receptorje v telesu. Pirimetanil je bil najpogosteje odkriti pesticid na hruškah, in sicer v 54 odstotkih vzorcev. Nekatere študije so pokazale, da je piraklostrobin povezan s toksičnostjo za jetra in presnovnimi motnjami. Piraklostrobin je bil najden na 10 odstotkih ali več vseh vzorcev umazanega ducata ter na približno polovici vzorcev jagod in češenj.

V študijah na živalih je bil boskalid povezan z rakom in motnjami delovanja ščitnice, lahko pa tudi z motnjami v delovanju hormonov. Boskalid je bil najden na skoraj polovici vzorcev borovnic ter nekaj več kot 50 odstotkih češenj in jagod.

PREBERITE TUDI: Zakaj bi morali jesti ekološko pridelano hrano?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj