Nova meta-analiza kaže, da so visoki odmerki psilocibina povezani z večjim lajšanjem simptomov depresije kot placebo ali escitalopram (Cipralex), brez povečanega tveganja za hude neželene učinke.

Raziskovalci so opravili mrežno metaanalizo, da bi ocenili primerjalno učinkovitost peroralne monoterapije s psihedeliki v primerjavi z escitalopramom pri bolnikih s klinično diagnosticirano depresijo.

V metaanalizo je bilo vključenih 811 udeležencev (povprečna starost 42,49 leta; 54,2 % žensk) s klinično diagnosticirano depresijo v 15 študijah s psihedeliki in 1968 udeležencev (povprečna starost 39,35 leta; 62,5 % žensk) v petih študijah z escitalopramom.

V preskušanjih so ocenjevali peroralno monoterapijo s psihedeliki (psilocibin, dietilamid lizergične kisline, MDMA in ayahuasca), fiksni odmerek escitaloprama (do 20 mg/d) proti placebu ter monoterapijo s psihedeliki proti escitalopramu.

Primarni rezultat je bila sprememba depresivnih simptomov glede na izhodiščno vrednost.

Ugotovitve

Visoki odmerki psilocibina (≥ 20 mg) so bili v antidepresivnih preskušanjih boljši od placeba (povprečna razlika, > 3). Vendar je bila pri primerjavi visokega odmerka psilocibina s placebom, uporabljenim v antidepresivnih preskušanjih, učinkovitost manjša. Standardizirana povprečna razlika se je zmanjšala z 0,88 na 0,31, kar pomeni, da je bil učinek visokega odmerka psilocibina podoben učinku antidepresivov.

Visok odmerek psilocibina je bil povezan z večjim odzivom kot escitalopram pri odmerkih 10 mg. Nobena intervencija ni bila povezana s povečanim tveganjem za prekinitev zdravljenja zaradi vseh vzrokov ali hudih neželenih dogodkov.

“Skupno ugotovitve naše študije kažejo, da je med psihedeličnim zdravljenjem večja verjetnost, da bo visok odmerek psilocibina dosegel minimalno pomembno razliko pri depresivnih simptomih, medtem ko je bila učinkovitost psilocibina podobna kot pri sedanjem antidepresivu, ki je pokazala povprečno standardizirano srednjo razliko 0,3,” so zapisali avtorji.

PREBERITE TUDI: Z LSD in ecstasy do višje stopnje zavesti, ozdravljenja depresije, PTSD in še več

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj