…  zagotovila, da boste med izgubljanjem kilogramov ostali siti in zadovoljni? Odgovor je precej preprost: jejte več vlaknin, česar trenutno veliko ljudi ne počne. Morali bi zaužiti 28 gramov vlaknin na dan, če sledimo prehrani z 2.000 kalorijami.Toda mnogi od nas se tem številkam ne približamo. Strokovnjaki ocenjujejo, da 95 % odraslih ne izpolnjuje priporočenega vnosa vlaknin na dan.

Pogosto spregledano hranilo je neprebavljiv material, ki ga najdemo v sadju, zelenjavi, celih zrnih in stročnicah in je izjemno nasitno in polno koristi za zdravje – zaradi česar je bistvena sestavina vsake prehrane. In ko ne zaužijete dovolj vlaknin, se bodo v vašem telesu morda zgodile stvari, ki se jih ne zavedate.

1. Pogosto ste lačni

Vlaknine upočasnijo proces prebave in ohranijo stabilno raven sladkorja v krvi, kar vam pomaga, da se dlje počutite site. Poleg tega, ko v debelem črevesu fermentira določena vrsta vlaknin, topnih vlaken, vaše telo proizvaja dva črevesna hormona, ki igrata vlogo pri spodbujanju sitosti . Dodajanje živil, bogatih z vlakninami, kot so avokado, fižol, rjavi riž in hruške v vaše obroke in prigrizke, bo pomagalo obdržati sitost.

2. Zredili ste se

Ko ne zaužijemo dovolj vlaknin, smo lačni in bolj nagnjeni k prenajedanju. Kot lahko domnevate, s prenajedanjem pride do povečanja telesne mase. Torej velja ravno obratno: ko jeste vlaknine, se boste počutili sitejše in lahko shujšate.

3. Ves čas ste zaspani

Poleg tega, da povečate tveganje za sladkorno bolezen, se lahko zaradi nihanja krvnega sladkorja počutite letargično – tudi če ste prejšnji večer dovolj spali. Ko ne zaužijete dovolj vlaknin, vaše telo hitreje prebavi preproste ogljikove hidrate, ki se nato hitro sprostijo v krvni obtok. Če želite ohraniti raven energije in krvnega sladkorja stabilno ves dan, posezite po virih kompleksnih ogljikovih hidratov, napolnjenih z vlakninami.

4. Visok holesterol

Manj topnih vlaknin, ki jih zaužijete (takšnih je v izobilju v ovseni kaši, fižolu in brstičnem ohrovtu), večje je tveganje za zvišanje visokega holesterola

PREBERITE TUDI: Hrana, bogata z vlakninami: seznam 15 najboljših živil

 

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj