Če boste te dni pogledali v nočno nebo, boste opazili zadnjo polno Luno leta 2022. Tako imenovana ‘hladna Luna’ bo postala polna in dosegla vrhunec osvetljenosti 8. decembra.

Tokratna polna Luna bo videti nekoliko drugače od svojega običajnega belkastega odtenka – med nebesnim dogodkom bo planetarno telo videti oranžno. Ta pojav se imenuje Raleighovo sipanje in se pojavi, ko rdeča svetloba z dolgo valovno dolžino lažje potuje skozi Zemljino ozračje kot modra svetloba s kratko valovno dolžino, poroča Forbes. Svetloba zadene več delcev in se razprši, zato polno Luno gledamo skozi veliko atmosfere, zaradi česar je videti oranžna.

To pa ne bo edina posebnost hladne Lune – 8. decembra se bo zgodil tudi lunin zastor Marsa. Luna le nekajkrat na leto zakrije kak planet in ta mesec bo to Mars.

Čeprav se decembrska polna Luna najpogosteje imenuje ‘hladna’ Luna, je dobila tudi vzdevek Dolga nočna Luna. Po podatkih almanaha je to zato, ker naravni satelit vzhaja v eni najdaljših noči v letu in je najbližje zimskemu solsticiju. Ime je primerno tudi zato, ker Luna sveti nad obzorjem dlje kot večina polnih Lorun.

PREBERITE TUDI: Tedenski horoskop: 5. do 11. december 2022

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj