Pogosta spremljevalka bolezenskih stanj je vročina oz. povišana telesna temperatura in mnogi starši so v dilemi, kako ravnati, zato bomo naslednje vrstice namenili povišani telesni temperaturi pri otrocih; o njenih značilnosti, kdaj in kako jo zbijamo, kaj so vročinski krči in kdaj obiščemo zdravnika.

Povišana telesna temperatura ni nevarna

Veliko staršev je prepričanih, da vročina nad 39° C otroka ogroža in jo je treba takoj znižati. Sredstva za zniževanje vročine lahko dobimo tudi brez recepta, zato jih starši pogosto dajo otroku tudi ko še ni potrebe po njih. Zdravniki so enotnega mnenja, da povišana temperatura za otroka ni nevarna oziroma je nevarna v redkih primerih. To je včasih težko verjeti, še posebno, če starši pri otroku doživijo napad vročinskih krčev. Večina strokovnjakov meni, da ima sicer zdrav otrok lahko zelo visoko vročino – tudi do 40° C ali celo 41° C, in ne bo povzročila nobene škode.

Povišana telesna temperatura je znak, da so telo napadli virusi ali bakterije in ima funkcijo obrambe. Pomeni tudi hitrejše bitje srca in hitrejše dihanje ter pospešene metabolne in imunske procese v telesu. Temperatura sama po sebi ni bolezen, ampak nakazuje, da se le-ta začenja. V ritki je temperatura za pol stopinje višja kot merjena pod pazduho, torej je normalna temperatura še do 37,5° C. Nad 37,5 ° C rečemo, da je temperatura povišana. Izjemno visoka je vročina 42° C, ki traja več dni.

Kdaj temperaturo zbijati?

Če je temperatura v ritki in ušesu nad 39° C oziroma pod pazduho 38,5 ° C, jo je potrebno zbijati. Otroka ohlajajte v mlačni kopeli, mu ponudite dovolj tekočine, oblecite ga v lahka oblačila in skrbite za redno zračenje prostora. Kadar ti ukrepi niso zadostni, temperaturo znižujemo z ustreznimi zdravili (tablete, svečke, sirupi). Če date otroku zdravilo za znižanje vročine (antipiretik), je pomembno, da merite, ali je vročina po njem padla. A vedeti morate, da začne sredstvo za zbijanje vročine delovati z zamudo. Praviloma se temperatura zniža šele od trideset do šestdeset minut po zaužitju. Najnižje pade po dveh do treh urah in po štirih do šestih ponovno naraste, če je bolezen še vedno prisotna.

Vročinski krč je nenadno, burno stanje s krči po celem telesu ter izgubo zavesti. Ko vročina narašča, ima otrok mrzle roke in noge ter drgeta. Otroka  položimo hladne obkladke preko čela in mu pripravimo hladilno kopel. Na spodnji povezavi je prikazan vročinski krč in kako ukrepati:

Kdaj k zdravniku?

Zdravnika obiščite v naslednjih primerih:

  • kadar ima otrok 1 do 2 dni temperaturo brez drugih znakov;
  • če se po nekajdnevni prehladni virozi, ko temperatura že pade, le-ta po dnevu ali dveh spet pojavi;
  • pri izrazitem slabem počutju in slabi odzivnosti;
  • pri znakih težkega dihanja.

Otroka peljite k zdravniku tudi, kadar se je bolezen s prehladnimi znaki začela s temperaturo, ki v 3 do 4 dneh ne pade.  Prav tako ne smete z obiskom zdravnika odlašati, če je otrok mlajši od treh mesecev.

Povišana telesna temperatura je ob kašljanju in smrkanju lahko tudi znak viroze. Nekatere viroze lahko potekajo z vmesnimi dnevi brez vročine, večji otroci pa lahko prebolijo virusne okužbe z enodnevno vročino. Za adenovirusno okužbo je značilna več dni ali celo tednov izmenjujoča visoka nekajdnevna vročina z vmesnimi izboljšanji. Pojavijo se izraziti prehladni znaki; kašelj, gnojno vnete oči in mehko blato.

Zanimivost: V otroškem obdobju je uravnavanje telesne temperature nestabilno – mlajši kot je otrok, bolj nestabilna je telesna temperatura. Novorojenček ali majhen dojenček do tretjega meseca starosti je lahko zelo resno bolan ob normalni telesni temperaturi, otrok v starosti dveh do petih let pa ima vročino 40°C že ob običajni virusni prehladni bolezni. Šele po osmem letu starosti opažajo, da je temperaturni odgovor podoben kot pri odraslem človeku.

loading...


4 KOMENTARJI

  1. Ena možnost ohlajevanja je tudi z mlačno do mrzlimi obkladki za zapestjih, gležnjih in zatilju (pa tudi na čelu). To sem prakticirala, ko je bila pri otroku vročina nad 40°C in paracetamolova svečka ni učinkovala. Obkladki so namreč za otroka manjši šok kot kopel.

  2. odvisno od otrok moja dva brez voltaren svecke nemorejo tudi pri najmanjši virozi vrucina naraste na 40
    nazalost obkladki al pa tuširanje pri njih nikakor nedeluje

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj