Back view of beautiful young woman in white undershirt combing her hair and smiling while looking into the mirror in bathroom

Zdrava koža in sijoči lasje se vsekakor dober pokazatelj zdravja in vitalnosti. Katera so živila, ki stanje las poslabšajo?

PREBERITE TUDI: Domače maske za lase


Sladkor

Ko pojeste nekaj sladkega in zelo predelanega ali izdelanega iz bele moke, kot so sladkarije ali kruh, se nivo sladkorja v krvi drastično dvigne in sprosti se inzulin. To povzroči, da telo sprosti več hormonov androgenov. To je hormon, ki lahko povzroči skrčenje lasnih mešičkov, zato sledi izpadanje las.

Preveč beljakovin živalskega izvora

Proteini so ključni pri močnih laseh, a ne, če pretiravate z beljakovinami živalskega izvora na račun drugih pomembnih prehrambenih skupin. V svojo prehrano vključite tudi prehrano z veliko vlakninami in rastlinske beljakovine. Zagotovite dovolj cistina, aminokisline, ki je predhodnik keratina, ki je glavni strukturni protein v laseh. Jejte brokoli, pšenične kalčke, rdečo papriko.

Hrana, ki ne vsebuje železa in cinka

Če ne uživate dovolj hrane, ki vsebuje ta dva pomembna minerala, lasje lahko izgubijo sijaj. Užijte hrano, ki ima naravne, živalske vire železa: govedino, piščanca, ribo. Če ste vegani, pa fižol in druge stročnice. Tudi morska hrana bo zadostovala.

Alkohol

Pivo, vino in koktejli vplivajo na presnovo cinka, ključnega minerala za zdrave lase. Poleg tega z vnosom alkohola telo dehidrirate.

Mastna hrana

Mastna hrana poslabša stanje telesa. Hrana z visoko vsebnostjo nasičenih maščob in hidrogeniranih olj lahko zamašijo pore, tudi na lasišču. Namesto slabih maščob raje užijte zdrave maščobe.

PREBERITE TUDI: Mogoče je pa to vitamin, ki manjka vašim lasem (in telesu)

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj