A odgovor je zelo preprost.

prihranek

Ko zapustite sobo, ugasnite luči

Znižanje računa za elektriko je dober začetek, ko gre za varčevanje. Tudi če le za nekaj minut, boste z izklopom luči zagotovo porabili manj električne energije, kot če jo pustite prižgano, in prihranili denar. Prav tako lahko velike prihranke dosežemo z zamenjavo navadnih žarnic z žarilno nitko z LED žarnicami. Te žarnice porabijo do 10-krat manj energije kot navadne.

Kuhamo v pokriti posodi

Z uporabo pokrovov na posodah med kuhanjem lahko prihranite do 20 % energije. Priporočljivo je tudi, da uporabite posode, ki so sorazmerne velikosti z grelno površino, da preprečite izgubo energije do 20 %. Ko voda doseže vrelišče, je priporočljivo zmanjšati moč gretja na najnižjo možno raven, pri tem pa ohranjati vodo v stanju vrenja. S tem preprostim trikom lahko pri pripravi enega obroka prihranite do 60 % energije.

Načrtujte svoje obroke in kupujte živila, preden jim poteče rok trajanja

Če ste na primer danes za kosilo nameravali pripraviti ribe ali nekaj mesa, lahko občutno prihranite denar in hkrati prispevate k ohranjanju okolja. Kako, se vprašate?

Kupite potrebna živila za obrok pred iztekom roka uporabnosti po cca 30 % znižani ceni ali na dan izteka roka uporabnosti po 80 % nižji ceni. Takšna živila najdete v trgovinah in zanje boste imeli garancijo, da so kakovostno in zdravstveno neoporečna. Tako z racionalnim nakupom živil pred iztekom roka uporabnosti, z njihovo uporabo ne bodo pristala med odpadki in tako prispevali k zmanjšanju količine zavržene hrane, ki konča na odlagališčih, kar neposredno zmanjšuje potratnost virov, saj tudi količina metana, ki se sprosti pri razgradnji hrane, kar negativno vpliva na naše podnebje.

Med umivanjem zob zaprite pipo

Če si dvakrat na dan umivate zobe pri odprti pipi, lahko po nepotrebnem porabite skoraj 100 litrov vode. Zato naslednjič, ko si umivate zobe, zaprite vodo, dokler je ne potrebujete, in je ne pustite teči brez razloga.

Pred nakupovanjem naredite seznam živil

Nakupovalni seznam je za zmanjšanje nepotrebnih stroškov in količine zavržene hrane, ki ostane neporabljena, odličen način. V zvezi s tem je najprej, preden se odpravite po nakupih, treba preveriti trenutno stanje hladilnika in ugotoviti, česa vam res primanjkuje in česa ne. Tako boste lažje naredili tedenski načrt obrokov in se izognili kopičenju hrane, ki je ne boste porabili.

PREBERITE TUDI: 5 stvari, ki se jim lahko odpovemo, da rešimo okolje

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj