Slab vpliv sladkorja na naše zdravje izvira iz dejstva, da sladkor negativno vpliva na normalno delovanje telesnih celic, saj zaradi njega ne dobijo dovolj kisika. Zaradi pomanjkanja kisika so lahko v telesu moteni mnogi vitalni procesi, med drugim tudi delovanje ožilja in možganov. Sladkor poleg tega povzroča zastrupljanje in dehidracijo organizma, saj telo pri njegovi presnovi porablja številne koristne snovi in tako prazni svoje zaloge vitaminov in mineralov. Zaradi tega začne kostem in zobem sčasoma primanjkovati kalcija, po drugi strani pa se začne v telesu nalagati sladkor. Ta se v obliki škroba skladišči v jetrih in jih vedno bolj obremenjuje. Jetra se začno napihovati, presežek škroba pa se v obliki maščobnih celic vrača v krvni obtok in maščoba se začne nalagati na različnih delih našega telesa. Še posebej nevarne so pri tem maščobne obloge okoli trebuha, saj te močno povišajo možnosti za srčni infarkt in mnoge druge bolezni.

sladkor_debelost

Poleg vseh škodljivih učinkov sladkorja bi se morali tudi zavedati, da sladkor ni nevaren šele po dolgotrajnem vsakodnevnem uživanju, ampak so njegovi negativni učinki vidni takoj. Že nekaj minut po zaužitju sladkorja se v telesu dvigne nivo krvnega sladkorja, kar pomeni signal za shranjevanje energije in torej kopičenje maščob, hkrati pa povišana vrednost krvnega sladkorja oslabi imunski sistem. Sladkor tudi močno poruši ravnovesje mineralov v organizmu, kar nadalje vpliva na občutek utrujenosti, razvijejo pa se lahko celo depresija, tesnoba, anksioznost, hiperaktivnost, težave s koncentracijo in impulzivne reakcije.

Sladkorju se velja torej na vsak način čim bolj izogibati, kar pa je zaradi njegove vsesplošne prisotnosti seveda težko. Pripadniki moderne družbe si skoraj ne znamo predstavljati življenja brez sladkorja, s sladkorjem pa so zasvojeni že celo otroci, česar posledica je naraščajoča debelost že v zgodnjih otroških letih. Če oziroma ko se ga ne da popolnoma izločiti, je zato vsaj vredno zanj poiskati ustreznejše nadomestke in tako preprečiti številna obolenja. Najbolj zdrav naravni sladkor najdemo v sadju, še bolje pa bi bilo se navaditi ob potrebi po sladkem umetne sladkarije nadomestiti s sadjem.

Še zlasti se moramo zavedati, da sladkor ni prisoten le v svoji najbolj očitni obliki kot dodatek jedem, ampak ga večina hrane že vsebuje (skorajda vse pijače, sadni jogurti, prigrizki …). V raziskavi, ki je bila objavljena v ameriški reviji American Journal of Clinical Nutrition, so navedeni podatki raziskave, ki je pokazala, da je izjemno škodljiv predvsem sladkor iz sladkih pijač. Zato je bolje pripravljati lastne napitke, na primer iz stisnjenega sadja, ali pa zdrave čaje (beli, zeleni, mate), ki jih ne sladkamo in imajo še vrsto pozitivnih učinkov na zdravje.

Poleg medu kot nadomestka za sladkor so na tržišču dosegljiva tudi nekatera druga sladila, vendar je treba biti pri teh izdelkih prav tako izjemno pazljiv. Za mnoga sladila in nadomestke, ki so sprva veljali za dobro alternativo sladkorja, se je namreč kasneje izkazalo, da so prav tako ali pa še bolj nevarni od sladkorja samega. Številne študije tako danes opozarjajo na škodljivost umetnih sladil in denimo tudi na to, da rjavi sladkor v nasprotju s splošnim prepričanjem pravzaprav ni nič bolj zdrav kot navadni beli sladkor.

Več o sladkorju in njegovem zelo škodljivem vplivu na naše zdravje pa si lahko ogledate tudi v tem video posnetku:­

­

Pri uporabi izdelkov, ki jih trgovci ponujajo kot alternative sladkorja, se torej velja zelo dobro pozanimati o njihovem izvoru in preveriti njihovo sestavo oziroma se tudi njim izogniti. Prvih nekaj dni je odrekasnje sladkorju res malce napornih, nato pa se telo počasi odvadi in potreba po sladkorju je čedalje manjša. Naj vam uspe!
loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj