… pri moških. Rezultati študije so bili predstavljeni na 11. letni AACR mednarodni konferenci o preprečevanju raka, ki je potekala od 16 do 19. oktobra 2012. “Več kot polovica Američanov jemlje neke vrste vitaminskih dodatkov in najbolj sprejeti so multivitaminski, je povedal dr. John Michael Gaziano, šef na oddelku za staranje v Brighamu in v bolnišnici za ženske, ter raziskovalec na VA v Bostonu. “Nihče še ni opravil dolgotrajne raziskave, ki bi potekala z namenom ugotoviti potencialne zdravstvene koristi ali slabosti dolgotrajnega uživanja prehranskih dopolnil multivitaminov.”

Dr. Gaziano je s kolegi raziskoval dolgoročne učinke dnevnega uživanja multivitaminov na določene vrste rakavih obolenj, na vse vrste raka ter na umrljivost. Uporabil je podatke iz II. Zdravniške študije (ki je potekala med leti 1997 in 2011), ki je zajemala 14.641 zdravnikov iz ZDA v starosti 50 let ali več. Po 11-ih letih so raziskovalci zabeležili 2.669 primerov raka, vključno z 1373 primeri raka prostate in 210 primeri kolorektalnega raka.

Pri preučevanju rezultatov so raziskovalci ugotovili, da je bilo med udeleženci, ki so jemali multivitaminske dodatke, zabeleženo za 8 odstotkov manjše tveganje za vsemi rakavimi obolenji. Velik učinek pa je bil viden tudi pri tistih, ki so raka že preboleli.

Kljub temu, da se v raziskani populaciji najpogosteje razvije rak prostate, ni bilo zaslediti neposrednega učinka multivitaminov na pojav raka prostate, a ko so raziskovalci preučevali učinke multivitaminov na druge vrste rakavih obolenj, so ugotovili približno 12-odstotno manjše tveganje za obolelostjo. Poleg tega so odkrili tudi za kar 12 odstotkov manjše tveganje za umrljivostjo zaradi rakavih obolenj.

2 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj