Maligni melanom je do osemdesetih let prejšnjega stoletja veljal za zelo redko bolezen, saj je predstavljal le približno 1 % vseh rakavih obolenj. V zadnjih letih pa njegova pojavnost strmo narašča – njegova pogostost se približno vsakih osem let kar podvoji.

kožni rak

Vzrok za nastanek

Ključni vzrok za nastanek smrtonosnega malignega melanoma je seveda izpostavljanje UV sevanju, kar pa pomeni, da se mu lahko tudi izognemo. Najpogosteje se pojavi na predelih, ki so večino časa odprti, torej izpostavljeni UV sevanju, raziskave pa so pokazale, da imajo daleč največji vpliv na njegov nastanek UVA žarki, ki so sicer najbolj koncentrirani v solarijih. Zagorel ten, ki je posledica UV sevanja, namreč ni znak zdravja – je znak poškodbe kože. Ponavljanje izpostavljanja UV sevanju pa ima za posledico pospešeno staranje kože in veliko povečanje nevarnosti za nastanek malignega melanoma.
 
izogibajte se UV sevanju

Kdo je najbolj ogrožen?

  • vsi s svetlo kožo, še zlasti naravno rdečelasi;
  • vsi, ki se večkrat izpostavljajo UV sevanju, saj se vse sešteva oz. kumulira;
  • izpostavljanje UV sevanju v solarijih – predvsem pred 30. letom starosti;
  • vsi, ki so se izpostavljali UV sevanju predvsem v otroških in najstniških letih;
  • če obstaja družinska anamneza melanoma;
  • če je bil že diagnosticiran nemelanomski rak kože;
  • če imate več kot 50 pigmentnih znamenj po telesu;
  • sončne opekline v otroštvu, saj so znak izjemne poškodbe kože – še zlasti, če so opekline spremljali tudi mehurji.
­sončne opekline­

Raziskave so pokazale tudi, da je večja verjetnost za nastanek malignega melanoma pri ljudeh, ki so se za krajši čas intenzivno izpostavljali UV sevanju (npr. na počitnicah, v solarijih ipd.). Za maligni melanom je značilno, da se pogosteje pojavlja pri ženskah kot pri moških in najpogosteje v starosti med 20 in 35 let, vendar se ta meja zadnja leta vztrajno niža.

4 KOMENTARJI

  1. Dober članek. Upam, da ga bo prebralo čim več ljudi in si ga vzelo na znanje. Mene začne kar koža skeleti, ko vidim nekatere, ki so že čisto rdeče-rjavi pa še vedno visijo na plaži pod soncem, po možnosti sredi dneva. Ali pa kakšne najstnice, čez vse leto rjavo zapečene od solarija. :S

  2. Mene je nedavno presenetil komentar neke mamice, kako malega sinčka na počitnicah ni nič opeklo, ampak je \”lepo rjavo barvo\” dobil 🙁

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj