Poleg vsega naštetega je moralno sporno, da hrana konča v smeteh, medtem ko se mnogi po svetu soočajo z lakoto. Čeprav povprečni potrošnik ni velik onesnaževalec okolja v primerjavi z velikimi korporacijami, lahko iskanje načinov za zmanjšanje odpadne hrane pomaga osebi, da se izogne ​​​​prispevanju k težavi in olajša njeno vest.

1. Izogibajte se pretiranemu nakupovanju

Poln hladilnik je morda videti privlačen, vendar lahko povzroči odpadke hrane, če gospodinjstvo ne more pojesti vse hrane.

2. Dvakrat premislite, preden hrano zavržete

Čeprav je plesen dokončen znak, da nekaj sodi v smeti, ni treba zavreči hrane, ki je nekoliko uvenela, čez rok in podobno. Na primer, veliko zelenjave in sadja se lahko rahlo zmehča ali oveni, ko ravno dozori. Še vedno je lahko odličen dodatek k juham, smutijem ali pečenim jedem.

3. Vedno naredite nakupovalni seznam

Nakup hrane, ki je že doma, lahko na koncu postane še en vir odpadkov. Popis hrane v hiši in sestavljanje seznama živil, preden greste v trgovino, lahko pomaga, da se izognete nakupu nepotrebne hrane in zmanjšate potencialne odpadke.

4. Pravilno shranjujte hrano

Pokvarljiva živila, kot so sadje, meso in zelenjava, imajo vsak svoj najboljši način za shranjevanje, da se izognete kvarjenju.

5. Naredite tedenski meni

Sestavljanje menija za teden lahko nekaterim ljudem pomaga organizirati porabo hrane in zmanjšati količino odpadkov. Z uporabo spletnih orodij ali kuharskih knjig za pomoč pri načrtovanju obrokov za teden lahko sestavite natančen nakupovalni seznam.

6. Vodite dnevnik pokvarjene hrane

Zapisovanje vrst hrane, ki se pokvari, lahko pomaga osebi prepoznati živila, ki jih lahko zmanjša. Na primer, če nekdo ugotovi, da zavrže veliko pomaranč, ko se pokvarijo, je rešitev morda kupiti manj pomaranč.

7. Zamrznite

Zamrzovanje živil  lahko pomaga ohraniti ta živila za kasnejšo uporabo in preprečiti, da bi se pokvarila. Veliko svežega sadja in zelenjave se dobro ohrani v zamrznjenem stanju, kar podaljša njihov rok uporabnosti in zmanjša količino odpadkov. V zamrzovalniku se lahko dobro shranijo tudi druga živila, kot so kruh, meso in celo nekatere pripravljene jedi.

8. Jejte ostanke

Kot del načrta obrokov za zmanjšanje odpadkov se mnogi ljudje odločijo enkrat ali dvakrat na teden, da pojejo vse ostanke, ki so jih morda shranili v hladilniku ali zamrzovalniku.

PREBERITE TUDI: Ne zavrzite ostankov hrane. Raje uporabite katerega izmed možnih načinov shranjevanja

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj