Po podatkih ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni poporodna depresija prizadene vsako osmo žensko. Vprašanje pa je, koliko so ti podatki realni, saj je veliko žensk, ki ob rojstvu otroka zaradi stigme same ne poiščejo pomoči.

Doživljanje večjega stresa pred porodom napoveduje verjetnost poporodnega stresa. Dolgoročna raziskovalna študija v Arizoni preučuje duševno zdravje mehiško ameriških mater. Ta študija je privedla do številnih vpogledov v duševno zdravje mater, zlasti med manjšinskim prebivalstvom v Združenih državah. V enem besedilu je poglobljeno raziskana vloga stresa pri poporodni depresiji pri tej populaciji, pa tudi način, kako lahko podpora prijateljev in družine pomaga materam, da se ne soočijo s poporodno depresijo.

Študija, ki jo je vodila Shaina Coburn, je primerjala ocene žensk tik pred rojstvom otroka (v povprečju okoli 35. tedna nosečnosti) in nato še šest tednov po porodu. Rezultati so pokazali, da je vsaka oblika stresa povezana s simptomi poporodne depresije.

Pričakovano so se matere, ki so bile pred porodom pod večjim stresom, po porodu počutile bolj depresivno. Vsakodnevne težave in stres, ki jih povzroča njihov partner, so bili še posebej močno povezani s simptomi depresije.

Študija je tudi preučevala, ali so ti viri stresa v osnovi enaki ali pa je vsak posebej prispeval k poporodni depresiji. Rezultati kažejo, da so imele tri od štirih oblik stresa edinstven učinek: dnevna stiska, stres, ki ga povzroči partner, in družinski stres. Vsak od njih je na svoj način prispeval k pojavu simptomov poporodne depresije pri materi.

PREBERITE TUDI: Poporodna depresija ni edina duševna težava, ki lahko prizadene mlade mamice

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj